Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων


Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις όλα τα έγγαμα ζευγάρια έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν, από εδώ και στο εξής, ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην ΔΟΥ εφόσον για το σκοπό αυτό η ΑΑΔΕ έχει ετοιμάσει σχετική εφαρμογή όπου οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν και να δηλώσουν την επιθυμία τους να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τον ή την σύζυγό τους. Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στην σχετική εφαρμογή είναι η 28η Φεβρουαρίου 2019.

Πριν κάποιο ζευγάρι αποφασίσει την υποβολή ξεχωριστής δήλωσης, καλό είναι να γνωρίζουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες:

  1. Η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης είναι συμφέρουσα σε ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετική εκκαθάριση φόρου, δηλαδή ζευγάρια που ο ένας εκ των δύο έχει χρεωστική εκκαθάριση και ο άλλος πιστωτική. Στην περίπτωση αυτή αν το ζευγάρι κάνει ξεχωριστή δήλωση το χρεωστικό ποσό δεν θα συμψηφιστεί με το πιστωτικό και έτσι ο ένας εκ των δύο θα λάβει κανονικά επιστροφή φόρου ενώ ο άλλος θα κληθεί σε πληρωμή του χρεωστικού υπολοίπου.
  2. Επίσης με την ίδια λογική, στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο συζύγων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, στην περίπτωση ξεχωριστών δηλώσεων η εφορία δεν θα παρακρατήσει και δεν θα συμψηφίσει το πιστωτικό υπόλοιπο εκκαθάρισης του άλλου συζύγου.
  3. Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, θα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άτομο και συνολικά στις 6.000 αντί των 5.000 στην περίπτωση κοινής δήλωσης. Επίσης τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το εισόδημα του κάθε ένα ξεχωριστά και έτσι δεν θα δίδεται η δυνατότητα σε σύζυγο που δεν καλύπτει τα τεκμήρια να καλύπτεται από το εισόδημα του άλλου συζύγου.
  4. Πρόβλημα πιθανό να προκύψει και στην κάλυψη των δαπανών για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Τον προηγούμενο χρόνο κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ έπρεπε να καλύψει το 10% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές πληρωμές. Στην περίπτωση συζύγων αν κάποιος εκ των δύο δεν κάλυπτε το ποσοστό αυτό, μπορούσε να το καλύψει με το πλεόνασμα του άλλου συζύγου. Στην περίπτωση ξεχωριστών δηλώσεων δεν θα υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα.

Ο Μιχάλης Αργυρούδης σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο University of West London και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος BSc και MBA στην επιστήμη της Χρηματοοικονομικής και άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης.
Σήμερα ως επικεφαλής του λογιστικού γραφείου numerica εργάζεται με σκοπό την πλήρη υποστήριξη των επιχειρήσεων στο αντικείμενο της λογιστικής των εργατικών και της φορολογίας. Είναι σύμβουλος εκπαίδευσης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εισηγητής σεμιναρίων στο αντικείμενο των εργατικών και της μισθοδοσίας.Παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όλες τις περιοχές του Ν. Αττικής σε:
Υφιστάμενες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αναζητούν αναβάθμιση των παρεχόμενων λογιστικών και οικονομικών υπηρεσιών που λαμβάνουν. Νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με όραμα την καθιέρωση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στην Ελληνική και διεθνή αγορά.
Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά οποιουδήποτε κειμένου ή στοιχείου που περιέχεται στον παρόντα ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.